Arhiva brojeva časopisa „Bahove Cvetne Esencije“

Broj 013 - ELM & meridijan terapija (EFT)

trenutak slabosti u životu jakih ili kap koja preliva čašu

Elm se koristi za sposobne i ambiciozne ljude koji nose veliku odgovornost u poslu, neumorno rade, vođeni humanističkim idejama i željom da urade nešto značajno. Posao im nije obaveza, već vokacija, i zbog toga što se ne štede dolazi do trenutka slabosti kada klonu jer su stigli do ivice izdržljivosti i osećaju da više ne mogu da se nose sa obavezama. Tada im Elm može biti podrška.

Svi mi povremeno možemo imati koristi od Elma. Ovo je dobro doba godine da govotimo o ovoj cvetnoj esenciji. Iako se većina nas letos odmarala i punila baterije, odjednom smo suočeni sa gomilom poslova i obaveza. Obično sve to obavljamo bez napora, ali obaveza ima toliko da smo preplavljeni i dolazimo do tačke kada je dovoljna kap da prelije čašu - još jedna stvar, još jedan napor i ne možemo više da funkcionišemo! Tada kažemo da smo zapali u negativno Elm stanje: osećamo se nesposobnim da obavljamo svakodnevne dužnosti, gubimo samopouzdanje, umorni* smo i utučeni, postajemo frustrirani i deprimirani.

Treba razlikovati umor kao posledicu preopterećenosti odgovornostima od umora tipa Hornbeam ili Olive. Hornbeam je za umor koji nastaje pre započinjanja posla, jer nam je na primer dosadan pa nam nedostaje mentalne energije. Olive je za stanja velike mentalne i fizičke iscrpljenosti, usled bolesti itd.

Ovo negativno stanje je srećom privremeno i uzimanjem esencije brzo povratimo snagu i sposobnost da nastavimo. Ovo stanje nas upozorava i podseća da preterujemo, da preuzimamo na sebe suviše obaveza, da se iscrpljujemo preko svojih granica i da nam je potreban odmor.

Elm je veoma korisna esencija i za iskusne praktičare koji odjednom izgube samopouzdanje - pred nekim teškim slučajem ili kod neočekivanih okolnosti koje uzdrmaju utvrđen plan i ritam rada.

Elm možete uzeti i preventivno. Nemojte čekati da se sasvim iscrpite, već uzmite kapi čim počnete da se osećate preplavljeno. Planirajte i predvite vreme kada ćete imati dodatne odgovornosti i obaveze. Uzmite Elm pre toga i razmislite kako ćete upravljati njima.

Esencija Elm „radi sama” kao i sve druge esencije, ali imaćemo daleko više koristi od nje ako i mi budemo učestvovali, a to znači da osluškujemo i prepoznajemo svoja stanja i učimo i sledimo ono što nam cvetne esencije poručuju.

Poruke Elma su umerenost i objektivnost - da vidimo stvari kakve jesu, a ne kakve očekujemo da budu, da sagledavamo realne ciljeve i preuzimamo onoliko odgovornosti koliko možemo da ponesemo bez iscrpljivanja, da naučimo da delegiramo i da pravimo ravnotežu između rada i odmora.

Broj 013 (ELM).pdf || .zip