Arhiva brojeva časopisa „Bahove Cvetne Esencije“

Broj 014 - Gentian

Gentiana amarella za 'neverne Tome'
ili da vidite čašu do pola punu, a ne do pola praznu!

Čak i večiti optimisti priznaju da život donosi i uspone i padove. Gentian je esencija koja će nam biti saveznik kada nam se desi ovo drugo.

Svi vi sigurno imate u svom okruženju bar jednog „nevernog Tomu“, ili ste to možda i vi. Zaista je teško biti Gentian osoba, a nije ništa manje teško živeti sa takvom osobom, jer ona svojim stavom i negativnim očekivanjima kao da privlači neuspeh, što stalno potvrđuje njene sumnje i sprečava je da napusti jedan obrazac razmišljanja i ponašanja koji je ograničava jer nije konstruktivan.

Osobu ili stanje Gentian najlakše ćemo prepoznati po negativnim aspektima. Gentian je pesimista, skeptik, izjedan sumnjom, često melanholičan i deprimiran, jer ni u šta ne veruje, a voleo bi da može. Gentian stalno ispituje i preispituje, ali ga sumnja ne napušta. Bez vere u budućnost, u život, u neki viši smisao, Gentian sebe ne vidi kao deo jedne veće celine u kojoj je sve uređeno u skladu sa jednim višim planom. Pred teškoćama Gentian okleva, lako se obeshrabri i brzo odustaje. Gentian se povlači i kada stvari ne stoje tako loše, pa čak i kad je neki uspeh na vidiku, jer „zna“ da će se ipak sve loše završiti. Skoro da bismo mogli reći da u tome i uživa! Neuspeh ne koristi kao stepenicu u učenju, da vidi gde možda greši i gde treba da uloži više napora da bi savladao teškoće. I tako u krug, iz jednog neuspeha u drugi, pa u depresiju.

Ovo su bile najnegativnije karakteristike i one ne moraju sve da budu prisutne da bismo bili u Gentian stanju, a to stanje može da bude hronično ili privremeno. Dobru osnovu za hronično stanje imaju deca kojima roditelji ne pružaju dovoljno podrške i ohrabrenja za njihove razne pokušaje. Akutno stanje se dešava svima nama kada u nekoj situaciji izgubimo poverenje i posumnjamo da možemo da prevladamo neku prepreku jer ne možemo da vidimo pozitivan ishod.

Bahova esencija Gentian pomaže i u jednom, i u drugom slučaju. Ona pre svega obnavlja našu veru i pozitvniji pogled na svet. Uči nas da su prepreke sastavni deo razvoja i da neuspeh ne treba da nas obeshrabri. Gentian nam pokazuje da su realni ciljevi dostižni kada nastavimo da na svom putu dajemo najbolje od sebe, izbegavajući ili prevazilazeći prepreke, verujući u pozitivan ishod makar on ne bio onakav kakav smo očekivali.

Ova esencija se pokazala i veoma korisnom za kućne ljubimce i za biljke.

Broj 014 (Gentian).pdf || .zip