Arhiva brojeva časopisa „Bahove Cvetne Esencije“

Broj 017 - Heather

Koliko često pominjemo reč ljubav tokom samo jednog dana? Vrlo često govorimo o tome kako mi volimo mnogo a naša deca, rodbina, partner, prijatelji… ne uzvraćaju dovoljno. Suviše usmereni na ljubav koja treba da nam dođe spolja, a premalo na ljubav koju mi dajemo. Koliko možemo da damo? Nemamo merni instrument za ljubav, pa je i premalo i previše ljubavi potpuno relativno. Zavisi od našeg uverenja šta je dovoljno za nas i koliko smatramo da je dovoljno drugima od nas. Koliko nas se, međutim, zapita da li sebe volimo dovoljno? Da li sebi dajemo tu ljubav koju tako željno spolja očekujemo?

Mnogi smatraju da je voleti sebe egoistično i da treba da volimo samo druge, nama bliske.

Sledi još jedno pitanje: da li možemo da volimo nekog drugog ako sebe ne umemo da volimo? Izgleda da se u tome krije odgovor na našu žudnju za ljubavlju. Kad naučimo da volimo sebe, istinski volimo, onda kontinuirano „punimo” naše biće ljubavlju i ne razmišljamo o tome da li nas neko „dovoljno” voli. Tada iz unutrašnjeg rezervoara bezuslovne ljubavi dajemo i, gle čuda, sa svih strana dobijamo sve više ljubavi, što od naših bližnjih, što od slučajnih prolaznika. Tada ni usamljenost ne može da nas muči, jer razumemo da smo povezani sa svojom neprolaznom suštinom, a samim tim i sa svim živim na planeti na kojoj smo nastanjeni. Možda i šire od toga...

S obzirom da je većina ljudi na našim prostorima dobila vaspitanje koje podrazumeva stavljanje sebe na drugo ili n-to mesto, nije jednostavno izađi iz tog uverenja i staviti sebe na prvo mesto. To nije pojam egoističnog stava, već razumevanja prirodnog principa da nismo u stanju da damo ono što ne posedujemo, a da bismo dali ljubav, treba da je najpre proizvedemo u sebi i za sebe. To što nije jednostavno, ali ne znači i da nije moguće. Usmeren kontinuiran rad na tome vremenom donosi rezultat koji naše biće rascvetava u najdivniji, najmirisniji cvet. Tada, naš duševni mirisni cvet počinje da se povezuje s drugim cvetovima svojim mirisom… bez očekivanja. Cvet je lep i miriše božanstveno svima koji su u njegovom okruženju. Ne pravi razliku između „dobrih” i „loših” onih „koji zaslužuju” ili ne da se napoje prekrasnim mirisom.

Naša ekipa vam želi rascvetavanje ljubavi u vašim dušama i uživanje u njenim darovima. Pomoć na tom putu će biti u tekstovi u ovom broju, jer su puni informacija, dobrih ideja, saveta, preporuka, naučnog i iskustvenog znanja.

Pišite nam koji su tekstovi za vas bili posebno značajni i o čemu biste voleli da čitate u našem narednom broju.

Broj 017 (Heather).pdf || .zip