Arhiva brojeva časopisa „Bahove Cvetne Esencije“

Broj 022 - Mimulus

“Onaj ko prevlada svoje strahove biće istinski slobodan”. Da li je baš ovaj citat Aristotela bio vodilja doktoru Edvardu Bahu u potrazi za biljkom koja će pomoći čoveku da prevlada svoje strahove, tek činjenica je da je Mimulus bio jedan od prvih cvetova koje je otkrio daleke 1928. godine dok je šetao po poljima i livadama Velsa razočaran u konvencionalnu medicinu, ali sa nepokolebivom verom da postoji način za isceljenje čovekove duše i da se on nalazi u prirodi.

Edvard Bah je znao sate i dane da provodi uz biljke, posmatrajući njihov oblik i boju, kako i gde rastu i način na koji se odnose prema ostalim biljkama, ali kako je baš došao do saznanja da je Mimulus za strah to je nama teško da pojmimo. Znamo iz spisa njegove dugogodišnje asistentkinje Nore Viks da je imao vanrednu percepciju i da su ga izuzetna osetljivost i intuicija vodile do prepoznavanja isceljujuće moći biljaka. Nekada je bilo dovoljno da stavi laticu cveta na dlan ili jezik da bi osetio vibracije i isceljujuću energiju biljke, a nekada je svesno ulazio u stanja za koja je tražio odgovarajuće biljke. Možda nije slučajno da je Mimulus našao baš na početku svojih istraživanja u vreme kad je napravio radikalan preokret u svom životu napuštajući privatnu praksu uspešnog londonskog lekara, odlazeći u nepoznato. Zar nije u tom periodu i sam bio uplašen pred novim životnim okolnostima – da li će imati dovoljno sredstava za život ili će završiti u siromaštvu, da li će njegovo nežno i već oštećeno telo izdržati toliko pritiska i napora? Istražujući i otkrivajući Mimulus dobio je podršku koja mu je bila potrebna i slobodu uma da može da nastavi sa radom i istraživanjem.

Kad započnemo cvetnu terapiju Mimulus je jedna od cvetnih esencija koju najčešće koristimo jer strahovi i jesu emocije koja su najčešće i koje najlakše osvestimo. A kad ih prepoznamo veoma je važno da ih što pre tretiramo jer energija straha zna da se ukoreni u sve delove našeg bića, da se razvija i da nas ograničava i sputava u mnogim segmentima života. Zbog straha smo mali i nemoćni. Strah parališe život i sve mogućnosti koje nam pruža. Povlačimo se u prividnu zonu sigurnosti gde izbegavamo neprijatnosti i suočavanje jer odustajemo od svojih želja i ciljeva i polako ali sigurno klizimo u sve veće frustracije, depresiju i psihosomatske bolesti.

Osobe tipa Mimulus su tanane i osetljive, pomalo stidljive pred životom pa zato i uplašene raznim stvarima jer lako zamišljaju opasnosti i tamo gde ih nema. Kad prihvate da veliki svet nije obavezno opasno mesto u stanju su da probude svoju stidljivu hrabrost i zakorače mimo straha.

Sa cvetnim esencijama se ne borimo protiv straha, mi ga osvešćujemo i prihvatamo i svesnim naporima pronalazimo u sebi i razvijamo uspavanu hrabrost. Hrabrost nije nedostatak straha već sposobnost da se i pored njega ide dalje. I mi tako sa Mimulusom možemo da idemo dalje, iza straha, u mesto poverenja i snage iz kojeg možemo da iskoračimo hrabro i prigrlimo život.

Broj 022 (Mimulus).pdf