Arhiva brojeva časopisa „Bahove Cvetne Esencije“

Broj 018 - HOLLY - isceliteljka srca

Svetlana Bogdanović

Holly ili božikovinu su stari Rimljani u vreme zimskih praznika darivali prijateljima kao zaštitu od uroka, grmljavine i čarolija. U narodnim običajima božikovina štiti od zlih duhova i nesreća, i česta je u novogodišnjim i božićnim venčićima. I danas božikovina može da nas zaštiti, ne od grmljavine i čarolija – već od svega što nije ljubav.

Nije moglo biti bolje vreme za predstavljanje ove cvetne esencije nego što je sada. Kraj je godine i vreme okupljanja sa porodicom, prijateljima, poznatima i nepoznatima. Razmenjivaćemo čestitke, vešto ćemo izbegavati svaki konflikt, delićemo najlepšu prazničnu trpezu i razne ljubaznosti trudeći se da one deluju iskreno, a mi pozitivno jer to je sad 'trendy'. Ali, da li će tu zaista biti ljubavi i koliko smo uopšte u stanju da je prepoznamo, pružimo i primimo? Celo naše biće je programirano za ljubav i kad živimo sa njenim tokom mi smo ispunjeni. Kada volimo sebe, tada smo u stanju da volimo i druge.

Negativno stanje Holly nastaje onda kad smo lišeni mogućnosti da dajemo i primamo ljubav. Holly ima veoma važno mesto u sistemu cvetnih esencija jer ona simbolizuje ljubav - najvišu moguću isceljujuću energiju. Sam dr Bah je rekao da “Holly štiti od svega što nije univerzalna ljubav. Holly otvara naša srca i ujedinjuje nas sa božanskom ljubavlju.”

Često se misli da je Holly esencija za ljutnju; može da bude, ali ne mora da znači! Ljutnja je sekundarna emocija, i kad vidimo šta je njen uzrok (nestrpljenje, nepravda, gubitak kontrole) često se ispostavi da su potrebne neke sasvim druge esencije. Holly se koristi za negativna i agresivna osećanja i ponašanja prema drugima – bes, mržnju, sumnjičavost, zavist, ljubomoru, osvetoljubivost. Ljutnja može da bude moćna energija za transformaciju jer nam pokazuje gde su naše granice, ali ako ostaje potisnuta izuzetno nam šteti. Tako nam i ljubomora pokazuje šta je ono što želimo, ali može i da nas zatruje. A i kad nađu nekoga ko ih voli, osobe Holly ostaju jako sumnjičave jer su odsečene od sopstvenog izvora ljubavi i tada svoju veliku ranjivost (i laku uvredljivost) kriju iza agresivnog i neprijateljskog ponašanja.

Znači, osnovni problem osobe u negativnom stanju Holly je nedostatak ljubavi. Iako je ova cvetna esencija potrebnija nekim ljudima nego drugima, sigurno je da svi možemo imati koristi od njenih isceljujućih vibracija jer ona podstiče našu darežljivost, otvorenost prema drugima i spremnost da sa njima delimo.

Bez obzira da li koristite Holly ili ne, što češće ponavljajte njene afirmacije:

Moje srce je otvoreno za ljubav
Volim i voljena sam

Broj 018 (Holly).pdf || .zip