Lično iskustvo sa Bahovim kapima

Autor S. B. Objavljeno pod Primeri iz prakse

Za Bahove kapi prvi sam čula pre 7 ili 8 godina. Naime, apoteka u kojoj sam tada radila nalazila se u blizini poznate homeopatske ordinacije i apoteke, pa su pacijenti često pitali za ovu vrstu lekova.Povremeno su tražili i Bahove kapi. Iz radoznalosti potražila sam ih na internetu i procenila da se radi o metodi sličnoj homeopatiji, izbrisala kapi iz sfere interesovanja, uputivši svaki put pacijente u komšijsku apoteku.

Kada sam sledeći put čula za kapi, ubrzo sam se odlučila da počnem da ih koristim. Na konsultaciji kod homeopate, na kojoj sam bila sa svojom ćerkom, dotakle smo se i mog umora i iscrpljenosti, problemima sa snom i gubitkom apetita. Ne očekujući da postoje prirodna, neškodljiva sredstva, koja mogu direktno da rešavaju ove tegobe, bila sam s jedne strane potpuno oduševljena, a sa druge sumnjičava i nepovrerljiva. Vitamine, minerale, biljne ekstrakte i masažu uvek sam praktikovala da koristim, ali značajnije pomoći od toga u tadašnjoj mojoj životnoj fazi nije bilo. Svoje prve bočice latila sam se brzo i bez puno premišljanja, ustanovivši da je u tom slučaju bolje da ne pitam mnogo, najbolje ništa. Moja radoznalost u domenu lečenja i pomoći pri lečenju je ogromna, pa sam procenila da objašnjnja koja bi mogao dati homeopata, već unapred ne mogu da se uklope u ram moje farmakoterapijske slike, u koju sam dotada gledala već petnaest godina. Od taktike "neću da znam ništa što ne moram da znam" nisam odustajala punih godinu dana, za kojih se moj životvratio u stari dobri štimung, u kome sam po prvi put počela da uživam i budem opuštena. Sagledala sam i prihvatila sebe, a pri tom sve vreme insistirajući da bilo koja sugestija i naznaka šta se dešava, šta se delovalo i šta će delovati,ne bude izrečena. Moj slučaj je dobar primer da kapi ne deluju kao placebo ili putem autosugestije, jer skoro kao bebe, kuce, mace i filadendroni, dugo nisam znala kako i na šta preparat koji uzimam deluje.

Za tih godinu dana, napravila se atmosfera u kojoj je kroz samo jedan razgovor, od skeptika nastao entuzijasta, fasciniran Bahovim kapima.Sledeća fascinacija nastupila je kada sam saznala da je bavljenje odnosno praktikovanje Bahovim kapima i meni dostupno, da edukacija postoji, da se obavlja u Beogradu a da mi je osoba koju sam do taga mnogo zavolela i neizmerno cenila preporučila da je baš za mene i da je moje mesto već rezervisano.

Često gledam u dnevnik mojih ličnih kombinacija. On je moja emotivno-mentalna mapa. Vide se negativna stanja ucrtana kao skretanja sapravog puta na pogrešne, npr. kada sam kažnjavala sebe za neuspehe, zatvaralase u sebe, strepela za budućnost, posao, zdravlje, odlagala odluke... Vraćanje u ravnostežu vidi se kao povratak na pravi put, a esencije koje su mi u tome pomagale, zabeležene su kao dobro iskustvo i pomoć u tome. Shvatila sam da se vraćanje na pravi put tokom života uči, a ovo je lep način da se u tome pomogne i olakša. Skretanje sa pravog puta troši nam nenadoknadivo vreme i energiju, a da li ostavlja posledice ostaje da vidimo...

Iskustvo praktičara

Autor Danijela Ristić, Bahov praktičar. Objavljeno pod Primeri iz prakse

Devojka stara 23 godine, izbegla u Srbiju. Postoji vise traumatskih događaja vezanih za ratna zbivanja. Zbog depresivnog neraspoloženja i ne snalaženja u novoj sredini obratila se psihijatru. Dobila antidepresiv i koristi ga već 8 godina. Po Bahove kapi došla je da bi se „skinula“ sa antidepresiva. Da jednu terapiju postepeno zameni drugom zbog negativnih efekata antidepresiva koje je sve teže podnosila.Osim neraspoloženja pojavili su se i napadi anksioznosti (strepnje) koji su dodatno komplikovali kvalitet njenog svakodnevnog života.

Nakon intervjua Bahov praktičar daje joj kombinaciju lekova (u jednoj flašici) kao bi joj pomogao da eliminiše osećaj krivice, opsedajuće brižne misli, preplavljujuću tugu i obeshrabrenost i da joj podrži samopouzdanje i pomogne da se što bolje uklopi u sredinu u kojoj je sada živela i radila. Kontrolni pregled bio je posle četiri nedelje uzimanja ove kombinacije bahovih kapi. Klijent je pokazao sledeće rezultate: straha još ima, ali nije tako preplavljujući i nije van kontrole, klijent lakše podnosi lekove koje je psihijatar prepisao i na kontrolnom psihijatrijskom pregledu lekar je smanjio dozu antidepresiva na dva puta na dan po pola tablete. Traume rata klijent lakše podnosi, opsedajuće misli slabo su prisutne i ima dobar san. Osećaja krivice nema, potpuno je iščezao. Terapija je u toku.

Slučaj šestogodišnje devojčice

Autor --. Objavljeno pod Primeri iz prakse

Klijentkinja stara trideset godina živi u kući sa svojom šestogodišnjom kćerkom... Javlja se Bahovom praktičaru, jer je prvi put doživela nešto što sama nije mogla da definiše. Ćerka je prvi put htela da noć provede kod drugarice; nije se znalo ko je više uzbuđen, majka ili kćerka. Iako je majka pokušala da joj kćerka ne primeti da je izuzetno nervozna, njen nemir je porastao oko ponoći dok se spremala na spavanje i začula je telefon. Otrčala je do telefona, srce joj je lupalo dok su joj kroz glavu prolazile slike ćerke u strašnoj opasnosti. Majka je zgrabila slušalicu , ali je ispalo da je pogrešan broj....

Ovakva preterana brižnost majke mogla bi da pravi probleme u svakoj sledećoj sličnoj situaciji, čineći situaciju nepodnošljivom. Bahov praktičar je dao sledeću kombinaciju lekova u jednoj flašici: da eliminiše strepnju, strah i brigu da će se nešto loše desiti njenoj ćerki, za preplavljujući strah zbog čega je izgubila kontrolu nad sobom, lekove koji će podržati njenu hrabrost i pribranost. Kontrolni pregled bio je posle četiri nedelje. Postignuti su sledeći rezultati: strah i strepnja se javljaju u značajno manjem obliku, kćerka je i posle odlazila kod drugarice i kod ujaka na noćenje, a majka se osećala i ponašala potpuno prikladno bez preplavljujućih emocija.

Bahov preparat - Scleranthus

Autor Ljilja Šarković, Bahov praktičar. Objavljeno pod Primeri iz prakse

Tokom svoje prakse uverila sam se u delotvornost esencije skleranthus. Koristila sam ga lično i preporučivala klijentkinjama koje su imale problem sa čestom promenom raspoloženja naglom i bez vidljivog uzroka, osobama koje su se mučile i dvoumile kada su u stituaciji da naprave izbor, osobama koje su neodlučne, nesigurne, koje oklevaju, nemaju ravnotežu. Fizičke manifestacije ogledale su se u bolnim menstruacijama sa veoma izraženim PMS-om u vidu bolnih grudi, napetosti, neraspoloženja kao i neredovnih menstrualnih ciklusa, produženih ciklusa ili tamnih mrlja u sredini ciklusa. Neke klijentkinje su imale dijagnostikovan poremećaj menstualnog ciklusa hormonskog uzroka.

Uzimanjem ove esencije postigli smo brojne pozitivne efekte. Odlučniji smo, lakše donosimo odluke i pravimo izbore.U stanju smo da stanemo iza svoje odluke i da budemo odgovorniji za svoje ponašanje. Rasploženje je konstantnije i nema bezrazložnih i naglih promena. Osećamo se sigurnije, staloženije i smirenije. Povoljan uticaj se oseća i fizički u smislu smanjenja ili izostajanja PMS simptoma, izostajanja tamnih mrlja i redovnijim ciklusima.

Jednostavno korišćenje, prirodno poreklo i brojni pozitivni efekti razlog su zašto smatram da je ova esencija ponekad potrebna svakoj ženi.

Primeri iz prakse za Rescue Remedy

Autor Branka Krdžić, Bahov praktičar. Objavljeno pod Primeri iz prakse

Opekotine blažeg stepena, vrela voda, prolivena na nadlanicu

Mesto odmah tretirano Rescue kremom 6 puta u roku od sat vremena. Posle drugog mazanja bol je potpuno prestao. Posle šestog mazanja opečeno mesto je bilo blago crveno, bez plika i blago osetljivo na dodir. Namazano je još tri puta u narednih dva sata. Sutradan je namazano još jednom ujutro. Mesto je bilo bez posledica opekotine.

Pojava žvala u uglu usana

Žvale su tretirane 4 puta Rescue kremom 4 puta tokom dana. Sutradan, ragade (pukotine) u uglovima usana nisu postojale, žvale nisu bile bolne, ostali su samo tragovi crvenila.

Dečak, 13 godina, nakon pada u školskom dvorištu slomio je ruku

Majku obaveštavaju telefonom o događaju. Ona je u šoku, izgubljena, izleće iz stana, srce joj ubrzano lupa. Na puti ka školi uzima Rescue na 5 minuta. Posle trećeg uzimanja je osetno pribranija i smirenija. Stiže do sina i zatiče ga zabezeknutog izraza lica, uplakanog, izuzetno uplašenog. Saopštava joj da ga ruka nepodnošljivo boli. Majka mu daje Rescue u čestim razmacima (2-5 minuta). Za 10-ak minuta dečak se utišao, umirio, prestao da plače, bol je postao podnošljiv, pribrao se i mogao da sarađuje. Potpuno mirno, bez panike i straha je prošao lekarske pretrage (pregled, smimanja, odlazak iz jedne u drugu bolnicu). Mirno je primio saopštenje da će ostati u bolnici i da će mu pod totalnom anestezijom biti ortopedski sanirana ruka. Sve vreme dobija Rescue u kratkim vremenskim intervalima (5-10 minuta). Odlazi u operacionu salu miran i pribran.

Pri budjenju iz anestezije, majka mu maže usne Rescue-om. Iako vidi duplo, suvislo komunicira i prepoznaje roditelje, zna šta se desilo i gde je. Pita zašto vidi duplo i kako mu je ruka. Rescue mu je pomogao da budjenje iz anestezije protekne bez uobičajeno neprijatnih fizičkih i psihičkih tegoba (mučnina, povraćanje, dezorijentisanost, drhtavica, prividjanja).

U ovom urgentnom slučaju Rescue je delovao tako što je čineći obe osobe pribranim, smanjio preteranu uznemirenost, gubitak vladanja nad sobom i doživljaj šoka, užasa i panike, ujedno čisteći efekte posledica doživljne traume.

Lek Impatiens (lek br 18) - za iskrivljen doživljaj vremena

Autor Milena Kostić, Bahov praktičar. Objavljeno pod Primeri iz prakse

Svako ko ima iskrivljen doživljaj protoka vremena, bilo da trčimo ispred vremena, da nam vreme sporo protiče, da nas to čini nestrpljivim i nervoznim, da ne možemo da sačekamo u redu u samoposluzi ili pred nekim šalterom, da ne možemo da sačekamo da drugi dovrši rečenicu, nego mu upadamo u reč..., bilo da stalno zaostajemo za vremenom, da nam stalno nedostaje vremena, da smo stalno u „cajtnotu“, da stalno sebi govorimo „moram da požurim“, „opet kasnim“, „nikad nemam dovoljno vremena“, „kad bi samo dan trajao 25 sati...“ zbog čega smo strašno napeti – i jedni i drugi imaće velike koristi od korištenja ovog preparata.

Dakle, za sve one koji su dezorijentisani u vremenu, ili su sporiji ili su brži od protoka vremena, ovaj preparat je rešenje.

Impatiens nam pomogne da se uskladimo sa protokom vremena, da idemo u korak sa njim.Tako steknemo adekvatan doživljaj sa koliko vremena raspolažemo, pa je lako da se organizujemo i isplaniramo svoje obaveze i druge aktivnosti.