Lično iskustvo sa Bahovim kapima

Objavljeno pod Primeri iz prakse

Za Bahove kapi prvi sam čula pre 7 ili 8 godina. Naime, apoteka u kojoj sam tada radila nalazila se u blizini poznate homeopatske ordinacije i apoteke, pa su pacijenti često pitali za ovu vrstu lekova.Povremeno su tražili i Bahove kapi. Iz radoznalosti potražila sam ih na internetu i procenila da se radi o metodi sličnoj homeopatiji, izbrisala kapi iz sfere interesovanja, uputivši svaki put pacijente u komšijsku apoteku.

Kada sam sledeći put čula za kapi, ubrzo sam se odlučila da počnem da ih koristim. Na konsultaciji kod homeopate, na kojoj sam bila sa svojom ćerkom, dotakle smo se i mog umora i iscrpljenosti, problemima sa snom i gubitkom apetita. Ne očekujući da postoje prirodna, neškodljiva sredstva, koja mogu direktno da rešavaju ove tegobe, bila sam s jedne strane potpuno oduševljena, a sa druge sumnjičava i nepovrerljiva. Vitamine, minerale, biljne ekstrakte i masažu uvek sam praktikovala da koristim, ali značajnije pomoći od toga u tadašnjoj mojoj životnoj fazi nije bilo. Svoje prve bočice latila sam se brzo i bez puno premišljanja, ustanovivši da je u tom slučaju bolje da ne pitam mnogo, najbolje ništa. Moja radoznalost u domenu lečenja i pomoći pri lečenju je ogromna, pa sam procenila da objašnjnja koja bi mogao dati homeopata, već unapred ne mogu da se uklope u ram moje farmakoterapijske slike, u koju sam dotada gledala već petnaest godina. Od taktike "neću da znam ništa što ne moram da znam" nisam odustajala punih godinu dana, za kojih se moj životvratio u stari dobri štimung, u kome sam po prvi put počela da uživam i budem opuštena. Sagledala sam i prihvatila sebe, a pri tom sve vreme insistirajući da bilo koja sugestija i naznaka šta se dešava, šta se delovalo i šta će delovati,ne bude izrečena. Moj slučaj je dobar primer da kapi ne deluju kao placebo ili putem autosugestije, jer skoro kao bebe, kuce, mace i filadendroni, dugo nisam znala kako i na šta preparat koji uzimam deluje.

Za tih godinu dana, napravila se atmosfera u kojoj je kroz samo jedan razgovor, od skeptika nastao entuzijasta, fasciniran Bahovim kapima.Sledeća fascinacija nastupila je kada sam saznala da je bavljenje odnosno praktikovanje Bahovim kapima i meni dostupno, da edukacija postoji, da se obavlja u Beogradu a da mi je osoba koju sam do taga mnogo zavolela i neizmerno cenila preporučila da je baš za mene i da je moje mesto već rezervisano.

Često gledam u dnevnik mojih ličnih kombinacija. On je moja emotivno-mentalna mapa. Vide se negativna stanja ucrtana kao skretanja sapravog puta na pogrešne, npr. kada sam kažnjavala sebe za neuspehe, zatvaralase u sebe, strepela za budućnost, posao, zdravlje, odlagala odluke... Vraćanje u ravnostežu vidi se kao povratak na pravi put, a esencije koje su mi u tome pomagale, zabeležene su kao dobro iskustvo i pomoć u tome. Shvatila sam da se vraćanje na pravi put tokom života uči, a ovo je lep način da se u tome pomogne i olakša. Skretanje sa pravog puta troši nam nenadoknadivo vreme i energiju, a da li ostavlja posledice ostaje da vidimo...