Primena Bahovih Cvetnih Esencija

Trudnoća

Tokom ovog perioda žena može da prolazi kroz različita emotivna i mentalna stanja, pozitivna i negativna. Neka stanja su posledica prirode same trudnoće, neka su odraz prirode ličnosti trudnice, a neka emotivna i mentalna stanja su odraz aktuelnih dešavanja u privatnom ili širem okruženju trudnice.

Trudnoća sama po sebi donosi niz promena u funkcionisanju i izgledu tela trudnice. Ona na to može da pristane s lakoćom i da ih tako lako podnese, a može i da se opire i zbog toga da celu trudnoću ili neke njene faze, posebno prvi ili treći trimestar, teško podnese. U tom slučaju Bahov praktičar može da joj pomogne da značajno umanji ili eliminiše probleme mučnine, povraćanje, da joj pomogne da prihvati i da s lakoćom sprovodi posebne režime ishrane ili kretanja (ako je u trudnoći indikovano mirovanje), da ako je neophodno promeni navike – pauzira sa cigaretama, alkoholom ili drugim supstancama.... Osećanje straha , strepnje ili brige može smanjiti prag nadražaja ili prag tolerancije na frustraciju kod trudnice, a to bi se moglo odraziti na teže podnošenje ili čak nepodnošenje uzgrednih efekata hormonske ili neke druge terapije tokom trudnoće. Iz istog razloga, smanjenog praga, trudnica bi mogla da doživi stres zbog neophodnih medicinskih intervencija kao što je postavljanje serklaža ili amniocenteza...

Emotivno i mentalno stanje trudnice potpuno se odražava na razvoj fetusa, jer se fetus nalazi na istom mestu u isto vreme kao i trudnica. Tako trudnica može da prenese na fetus sve svoje stresove, tugu, neraspoloženja, bes, strahovanja, brige, nezadovoljstva... Bebin fizički razvoj može da trpi zbog toga.Nije dovoljno reći trudnici ili čak tražiti od nje da se ne sekira ili da ne bude nervozna i neraspoložena. To i ona sama zna da nije dobro za plod, ali ne zna kako da to izbegne.

Kako se odnos majke i deteta uspostavlja već tokom trudnoće, onda nije svejedno kakvog je trudnica raspoloženja i stava prema trudnoći i budućoj ulozi roditelja. Bahove kapi upravo deluju u ovim domenima pa u svim rizičnim trudnoćama, mislim na medicinske, psihološke i socijalne rizike, mogu značajno da umanje štetu ili potpuno eliminišu posledice rizika.

Osim medicinskih, postoje i psihološke i socijalno rizične trudnoće. Neplanirana trudnoća, ili trudnoća koja nije prihvaćena od strane bitnih ili bliskih osoba oko trudnice, ne postojanja podrške partnera tokom trudnoće ili činjenica da očinstvo neće biti priznato, zatim trudnoće koje su realizovane posle niza godina lečenja i borbe sa sterilitetom, prve trudnoće u kasnim 40-tim ... u takvim slučajevima trudnice vrlo često imaju izvitoperen stav i prema trudnoći i prema budućem roditeljstvu – ili hladan i nezainteresovan, „baš me briga šta će biti“ stav ili posebno naglašen pozitivan stav - trudnoća i beba kao fetiš ... i jedna i druga vrsta raspoloženja opteretiće ili čak ugroziti razvoj fetusa i odnos majka – dete.

Period kraja trudnoće i približavanje porođaju može uneti nove nemire trudnici. Može se pojaviti nestrpljenje, strah od porođaja, bola i napora, od ishoda, briga da li će sve biti u redu sa bebom ... Svaka emocija ima i telesnu manifestaciju. Strah i strepnja mogu da dotaknu svaki sistem organa utičući na njihovu funkciju. Nervoza i nesanica kao posledica svakako utiču na opšte stanje trudnice.

Bahove kapi mogu da pomognu u svim situacijama kada je došlo do emotivnog ili mentalnog disbalansa trudnice. Sanirajući disbalans pomažemo i fizičkim aspektima trudnoće, a time i stanju i harmoničnom razvoju ploda.

Porođaj

Ovo su emotivno preplavljujući dugi sati za porodilju. A jako je bitno da tokom porođaja ostane pribrana kako bi se adekvatno ponašala i sarađivala sa babicom ili lekarima. Stepenu pribranosti i saradljivosti svakako već doprinose psihofizičke vežbe kojima se trudnica priprema za porođaj.

Ali ... porođaj je posebno iskustvo, toliko različito od svih svakodnevnih životnih iskustava žene, tako da prethodne vežbe ne mogu da simuliraju neke aspekte tog iskustva, kao na primer bol ili napor koji treba da se podnese.

Pribranost i saradnja porodilje sa babicom mogu biti značajno umanjene, čak i blokirane, doživljajem ili nepodnošenjem bola, višečasovnog trajanja napora. Ako se pojave i neki problemi, kao na primer da se beba još nije dovoljno spustila, da nije krenula glavom, da ima omotan pupčanik oko vrata, da trudovi jenjavaju, da oni koji asistiraju već šuškaju da bi možda trebalo preći na carski rez ili vakuum ekstrakciju ili forceps – sve će to dodatno preplavljivati porodilju. To će se svakako odraziti na njeno ukupno ponašanje. Od raznih strahova vezanih za ishod i zdravlje bebe nije retko da se pojavi i strah za sopstveni život tokom porođaja. Preterana zabrinutost i strahovi mogu usloviti histerično, potpuno nekontrolisano ponašanje porodilje. I stanje i ponašanje porodilje mogu ugroziti tok porođaja, a time izazvati trpljenje i patnju ploda. Komentari ili kritika onih koji asistiraju porodilji da time ugrožava bebu samo doliva ulje na vatru jer se tako na već postojeći spektar negativnih osećanja nadovezuje i osećaj krivice i očaj...

Nije dobro ni kad porodilja potpuno nemo, bez glasa, trpi bol i ceo tok porođaja. To trpljenje može jako stresno da se odrazi na nju, pa je oporavak posle porođaja usporen, nadolaženje mleka takođe.

Među Bahovim preparatima postoji preparat Rescue Remedy, „Spasilac“ koji je izuzetno efikasan za stanja šoka, nesvesti, vrtoglavice, dezorijentisanosti u vremenu i prostoru, histeričnom ponašanju osobe, visokoj, preplavljujućoj napetosti i nervozi, kod preplavljujućeg straha i panike. Vrlo brzo pomogne da se osoba pribere i adekvatno ponaša.

Porođaj bi trebalo da bude praćen izrazom i doživljajem dobrodošlice novom biću. Naš posao je da pomognemo porodilji da ostane pribrana i dovoljno raspoložena kako bi ceo tok porođaja i bio dobrodošlica.

Milena Kostić, klinički psiholog i Bahov praktičar

Neka pitanja klijenata:

Zanima me da li od Bahovih kapi postoji nesto što bi pomoglo detetu (2 god) da lakše prebrodi odvikavanje od dojenja?

Razlozi zašto dete tesko podnosio dvikavanje od dojenja mogu biti različiti, pa bi i izabrana kombinacija kapi bila različita. Ako predpostavimo da je jedini razlog detetovog problema to što prekida sa starom navikom – onda bi odgovarajuća kombinacija bila: Walnut, da pomogne adaptaciju na, za dete radikalno novu situaciju; Honeysuckle, ukoliko tu adaptaciju remeti detetova zudnja da se stvari vrate na staro; i Rescue R. ukoliko postoje delovi dana i situacije u kojima dete posebno teško podnosi osujećenje pa ga osecanja preplavljuju – na primer, situacija uspavljivanja ili situacija kada se dete budi tokom noci i trazi da sisa...

Sasvim je druga priča, i naravno drugacija kombinacija, ukoliko dete manipuliše (instiktivno) majkom, pa je njegovo ne pristajanje na prestanak dojenja izraz njegove dominacije i kontrole u tom odnosu... Zatim, kod deteta koje je i inače plašljivo, ovo odbijanje može biti izvor velikog straha, pa će taj strah biti prepreka da se odbijanje od dojenja sprovede efikasno i konstruktivno. Hoću da kažem, vaš plan, vas cilj da dete od dve godine odbijete od dojenja je u redu, ali taj plan može biti sabotiran ili detetovim emotivnim reagovanjima, ili vašim emotivnim reagovanjima. Ova situacija zahtevna je i za majku. Ukoliko je majka preplavljena, na primer, osećnjem krivice ’što je dete dovela u situaciju da sada pati’, ili ukoliko je besna na dete ili na sebe jer ne može da sprovede odvikavanje a ’sva druga deca’ su to uspela, ili ukoliko majka postane nesigurna da li je u redu to što radi detetu... to dodatno opterećuje ovaj „projekat“ i detetovo odvikavanje. U tom slučaju, razgovor sa bahovim praktičarem treba da prethodi kvalitetnom izboru kombinacije kapi koja bi bila dobra podrška detetu ili i majci i detetu da „odrastu“ i uđu u novu, višu fazu detetovog psihofizičkog razvoja.


Lečenje novorođenčadi Bahovim cvetovima

Kako biramo lek za bebu koja ne može da nam kaže kako se oseća? Odabir lekova vršimo na osnovu izgleda i ponašanja bebe i onoga što nam kaže mama o detetu.

Clematis
za bebu koja spava veći deo dana.
Mimulus
za bebu koja izgleda nemirno i uplašeno.
Agrimony
za bebu koja retko plače, samo kada je nešto ozbiljno.
Chicory
za bebu koja plače čim nije u centru pažnje.
Rescue
za bebu koja samo plače.
Kako bismo mogli da damo lek novorđenčetu?

Ako beba doji - lek uzima mama, ili se direktno u bebina usta ukapa 4 kapi iz upotrebne flašice, ili se 4 kapi iz upotrebne flašice stavi na bebin dlan, odnosno slepoočnice, jer je tu koža tanka a krvotok je blizu.

Branka Krdžić, Bahov praktičar


Lečenje biljaka i životinja Bahovim cvetovima

Životinje i biljke vrlo dobro podnose i reaguju na Bahove cvetne lekove. Glavni lek je Rescue remedy. Pošto biljke i životinje mogu da reaguju na sopstveni, specifičan način, iskazujući patnju, šok, teror i gubitak kontrole pri iznenadnim traumatičnim događajima bilo koje vrste, za nošenje sa takvim situacijama je smišljen Rescue remedy.

Lečenje biljaka

Rescue remedy
za sve faktore okruženja pri orezivanju, šišanju, mehaničkom oštećenju. Rescue krem se može koristiti za mazanje oštećenja kore stabla.
Crabb Apple
za lečenje fitopatoloških obolenja, da očisti biljku od parazita (gliste, vaške, gljivice, grinje), rane na stablu i granama mogu se tretirati mešavinom Rescue Remedya i Crab Apple.
Walnut
za promenu okruženja; kod presadjivanja; za prelaz iz jednog u drugi vegetacioni period;
Vine
pomaže semenu pri klijanju da probije čvrstu opnu;
Horn Beam
pruža dodatnu energiju za rast, da biljka počne da raste;
Olive
pomaže da biljka prevaziđe iznurenost od klijanja, cvetanja, rasta;
Gorse
za biljke sklone uvenuću.

Lečenje životinja

Rescue remedy
za sve traumatične događaje bilo koje vrste;
Mimulus
za strah i specifične strahove;
Walnut
za navikavanja na nova okruženja, novi dom;
Chicory
za ljubimce koji vole da su neprestano u centru pažnje;
Impatiens
za nervozne i nestrpljive ljubimce;
Crab Apple
može se nanositi na rane zbog prečišćavajućih svojstava, ili za slučajeve parazitskih napasti;

DOZIRANJE ZA BILJKE

Biljke možemo tretirati na 2 načina : prskanjem i zalivanjem.

  • Dodajte 2 kapi svakog pojedinačnog leka (4 kapi Rescue leka) u rasprskivač i naprskajte biljku.
  • Dodajte istu količinu u posudu za zalivanje i zalijte biljku.

DOZIRANJE ZA ŽIVOTINJE

Za male i za životinje srednje veličine : sipajte 2 kapi od svakog pojedinačnog leka (4 kapi Rescue leka) u pitku vodu prilikom svakog novog punjenja posude. Ako životinja ne pije dovoljno vode, možete direktno, iz upotrebne flašice, prsnuti sadržaj u usta.

Za veće životinje (krave, konji) : sipajte dvostruku dozu u vedro vode, 4-5 kapi pojedinačnog leka i 8-10 kapi Rescue leka.

Branka Krdžić, Bahov praktičar