Dragi čitaoci našeg časopisa, drago nam je što možemo da vas obavestimo da je došao trenutak da nastavimo sa izdavanjem časopisa. Hvala vam na strpljenju. Uživajte u sadržaju novog broja, koji je tematski posvećen preparatu CRVENI KESTEN / Red Chestnut ! Sve detalje o ovoj esenciji možete saznati u člancima koji su podpisani od strane bahovih praktičara Udruženja. U ovom broju pročitajte i o aktuelnom virusu Korona i drugim interesantnim temama. Arhiva svih prethodnih brojeva vam je i dalje dostupna.

Pretplatite se na web izdanje časopisa "Bahove cvetne kapi"

Upišite e-mail adresu i poslaćemo Vam verifikacioni mejl u kome treba da potvrdite pretplatu da bi Vam naredni broj stigao direktno u sanduče.

Broj 024 - Oak

Hrast je od davnina zbog svojih osobina bio veoma cenjen kod mnogih naroda i proglašavan za sveto drvo. Predstavlja simbol snage, moći, izdržljivosti, čvrstine, otpornosti, dugovečnosti, materijalnog i duhovnog bogatstva. U njegovoj blizini možete osetiti izuzetno dobru, pozitivnu energiju. Stanovnici Velike Britanije su verovali da je toliko moćan da može oterati svako zlo, a u našem narodu se zadržalo njegovo poštovanje do današnjih dana unošenjem hrastovih badnjaka na Božić. Za vreme turske vladavine na našim prostorima osvećeni hrastovi- zapisi, su bili mesto Božje službe.

Oak (Quercus robur) - hrast

Ljude koji pripadaju tipu Oak odlikuju najlepše ljudske osobine: snaga, postojanost, hrabrost, borbenost, strpljenje, pouzdanost, savesnost, energičnost, predanost, nesalomljiva nada, plemenitost, odgovornost i samostalnost. Podsećaju na antičke junake, polubogove, koji svojim umom i snagom pobeđuju u najtežim bitkama sa najstrašnijim nemanima. To su one divne i plemenite osobe koje na svojim leđima nose svoje i tuđe probleme bez pokora i žalbe istrajavajući i koračajući napred i kad bi svi drugi već odavno digli ruke i predali se. To su oni roditelji koji bez prestanka brinu o porodici, požrtvovani radnici pregaoci, šefovi koji uspevaju da izađu na kraj sa najtežim problemima preuzimajući svu odgovornost na sebe, bolesnici koji  odnose pobede nad smrtonosnim bolestima prkoseći sudbini, heroji koji spasavaju živote u stihijama. Ljudske gromade koje ne očekuju baš ništa zauzvrat. Junaci nad junacima!

Šta može biti greška kod ovakve divne i plemenite prirode? Šta će njima bilo kakva pomoć kad oni sve mogu? Ovim ljudima je potrebno da ih spasimo od sebe samih, da im pomognemo da ne dođu do krajnjih granica sopstvene snage kada preteraju u nastojanjima da se po svaku cenu dokopaju zacrtanog cilja ne sagledavajući objektivne okolnosti koje im ukazuju da bi bilo isplativije zastati i preusmeriti snagu ili čak i odustati. „Ne odustati ni po koju cenu!“ tada postaje njihov moto i počinju da ignorišu prirodni poriv tela za odmorom. Izdržljivost sad postaje mana jer je sama sebi cilj, nestao je prirodni osećaj proporcije za sve životne aspekte i sa njom i životna radost jer su svu svoju energiju preusmerili u neodustajanje. Odustati i pokleknuti pred preprekama je toliko protivno njihovoj prirodi da ih to može dovesti do potpunog gubitka vitalne energije i izazvati pucanje, kako fizičko tako i mentalno - nervni slom, kolaps, krajnja iscrpljenost, gubitak funkcije pojedinih delova tela ili funkcija. Oporavak od bolesti će u njihovom slučaju trajati veoma dugo jer su davno prešli sopstvene granice izdržljivosti trošeći zadnje atome energije. 

Esencija hrasta pomaže ovim osobama da postanu fleksibilniji po pitanju svojih obaveza, da ne preuzimaju više tereta nego što što živ čovek može da izdrži, da koriguju stav: „Moram po svaku cenu!" tako što će uočavati prepreke i ograničenja neke „više" sile i delovati u skladu sa njima prilagođavajući se datim okolnostima i pri tome vrednovati signale sopstvenog tela i uma koji im ukazuju na granice i potrebu za odmorom. Znaće kada je vreme za koristan „time out" da se oslobodi unutrašnjeg pritiska i tako vrati sreću i radost u svoj život održavajući prirodnu ravnotežu i sklad svoje prirode.

 

 

Broj 024 (Oak).pdf